Download fra www.startupsvar.dk

Købets 5 faser

For at kunne overskue den livsændrende beslutning om at købe en virksomhed, kan den opdeles i 5 faser.

At købe en virksomhed er en handling med vidtrækkende betydning, såvel for den person som køber den som for familien.

Det er også en vanskelig proces med mange faglige såvel som personlige overvejelser og udfordringer. De fleste mennesker er uden erfaring på langt hovedparten af disse områder.

Jo mere forberedt og afklaret du er i de forskellige faser, jo større chance er der for, at du når i mål.

1. fase - Personlig afklaring

Er køb af virksomhed den rigtige vej at gå for dig? Er du sikker?

For de fleste indebærer køb af virksomhed mange ubekendte. Det gælder ikke kun konkret med hensyn til at finde og købe en virksomhed, men også hvad det vil indebære for dem personligt.

Overvej eksempelvis dine ønsker og livsmål, risikoprofil/villighed, økonomisk udgangspunkt og muligheder, geografi/flytbar, din egen rolle, vil du købe og drive alene eller sammen med andre, hvilken betydning får det for ægtefælle og børn.

2. fase - Søg kvalificeret

Masser af virksomheder kan ikke finde en kvalificeret køber, så du har masser af muligheder for at finde en virksomhed der matcher dig.

Find ud af hvad du gerne vil købe. Skriv hvordan din ønskevirksomhed skal se ud. Du finder måske ikke en virksomhed der præcist svarer til din ønskeliste, men hvis du ikke kan beskrive præcist hvad du søger, er der ingen der kan hjælpe dig med at finde den rigtige virksomhed.

3. fase – Forhandlinger og aftaler

Når du har fundet en virksomhed du gerne vil købe rejser sig en lang række spørgsmål. Du skal lægge en plan for selve købet, sørge for at involvere de rigtige rådgivere på det rigtige tidspunkt, og passe på at det hele ikke bare går i stå eller stopper på grund af misforståelser.

4. fase – Køb og finansiering

Når du og sælger er blevet enige om, at du skal købe virksomheden, skal I også blive enige om prisen og hvordan købet kan finansieres.

Der findes mange måder at vurdere en virksomheds pris og lige så mange måder, at løse finansieringen på. Ofte er sælger også en del af finansieringen.

5. fase - De første 100 dage

Først når du har købt virksomheden, og starter som ejerleder den første dag, melder den egentlige og vigtigste udfordring sig.

Virksomhedens vigtigste person er nemlig udskiftet med en ny, ukendt og i sammenhængen uerfaren person: Dig!

Du gør klogt i at lægge en slagplan for den første tid ved roret som ejerleder. Hvilke forandringer skal gennemføres, hvordan. Hvordan vil du måle om det går som planlagt? Hvordan vil du gribe din første dag an?